Luft til vand varmepumper virker lidt ligesom et køleskab i den forstand, at de optager varme fra luften. Blot er det ved varmepumper i stedet husets ydre, der optages varme fra, som så kan komme husets indre til gode via radiatorer og gulvvarme. Information om luft til vand varmepumper er godt at have i baghovedet, hvis du står over for større renovation eller endda nybyggeri og vil have en såvel økonomisk som økologisk fornuftig varmeløsning på langt sigt.
Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?
I hovedtræk opvarmes pumpens kølemiddel ved mødet med udendørs temperaturer inde i fordamperen. Da kogepunktet på kølemidlet er lavt, overgår det hurtigt til gasform. Herfra komprimeres kølemidlet i luft til vand varmepumpens kompressor, så temperaturen stiger. Nu kommer kondensatoren i spil, hvor varmesystemet i pumpen bliver forsynet med varmen fra kølemidlet på gasform, og varmen bliver kort efter fordelt rundt omkring i dit hjems rum.
Kølemidlet bliver ved med at cirkulere
Processen kører så videre ved, at kølemidlet efter at have afgivet varmen bliver væske igen og bevæger sig mod ekspansionsventilen. Undervejs i processen gik kølemidlet altså fra væske til luft til væske igen. Kølemidlet cirkulerer ud igen til sidst, og denne proces gentager sig så.
Luft til vand varmepumper har lang levetid. Udover sjældne tjek kræver de ikke vedligehold.
Gør dig selv en tjeneste – vælg god energiklasse
Varmepumper er helt generelt bedre, når det kommer til at skåne miljøet og spare penge på varmeregningen, end at hente al din varme fra forsyningsselskabet. Dog kan du reducere din besparelse betragteligt, hvis du ikke vælger en pumpe i god energiklasse. Energiklassen er et mål for pumpens energivenlighed, altså hvor meget virkning du får for strømmen. Skalaen går fra A+++, der er det mest energivenlige, og hele vejen ned til G, hvor strømspildet er enormt.