I dag er der ikke mange, der gider at døje med langsomt internet. Det er måske også fordi, man ved, at det kan lade sig gøre at gå noget, der er hurtigt. Men det kan være, at du ikke har så meget forstand på det, og du derfor faktisk ikke er sikker på din internethastighed. Hvis du alligevel har mistanke om, at det ikke er så godt, er det en god idé at tage en hastighedstest på internettet. Find ud af mere i denne artikel.
Hvad er en hastighedstest – og hvor er den?
En hastighedstest kan findes på nettet, og denne kan fortælle dig, hvor hurtigt dit internet er. Man skal vide, at når man tester, så tester man hvor hurtigt det er netop nu. Derfor skal du også forvente at få forskellige resultater, selvom du tester med 5 minutters mellemrum. Hvor mange brugere der er på internetforbindelsen kan også påvirke resultatet.
Sådan foretages en hastighedstest
Når du skal foretage en hastighedstest af dit internet, så skal du egentlig ”bare” finde en side, hvor det kan lade sig gøre og så køre programmet, så den kan måle. Men før du tager testen, er der nogle ting, som du lige skal gøre. For det første skal du lukke alle programmer på din computer, så disse ikke forstyrrer testen. Derefter skal du også lukke alle faner ned – pånær den med testen på – naturligvis. Derefter udtages alle kabler fra LAN-porterne, som du finder bag på din router. Derefter slår ud din WiFi-forbindelse fra på både router og computer. Det næste, du skal gøre, er at forbinde din computer direkte med et LAN-stik i routeren – og nu er du klar til at tage testen.
Sådan kan du læse din hastighedstest
Man når man så har taget testen, er det ikke sikkert, at man er blevet meget klogere, hvis man ikke forstår sig på de begreber, der dukker op på skærmen. Du kommer nemlig til at se, at der bliver målt forskellige ting, og disse kaldes for: download, upload, jitter og ping. Download udgør den hastighed, det tager for din computer at hente data fra nettet. Upload er den hastighed, du sender data ud på nettet med. Ping angiver, hvor hurtigt serveren giver dig svar – f.eks. hvor lang tid der går, fra du tager testen, til du kan se resultatet. Jitter angiver, om der er ”digital støj” på din internetforbindelse.